25 Şubat 2015 Çarşamba

Elektronik Sigara Kanser Yapıyor Mu?

Ürünlerin çıktığı ilk günden beri tartışılagelen, elektronik sigara kanser yapıyor mu sorusuna, araştırmalarıma göre cevap vermeye çalışacağım. Öncelikle sigarada bulunan ve kansere neden maddelere kabaca göz atalım. Zifir, karbon monoksit ve diğer zehirli maddeler. Nikotinin bağımlılık yaptığı ancak her hangi bir sağlık sorununa sebep olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumdadır. Sigara içinde bulunan ve kanser yaptığı kanıtlanmış maddeler aşağıdaki gibidir.

Polisiklik aromatik hidrokarbonlar, Aza-arenes, N-nitrosaminler, Aromatik aminler, Heterosiklik aromatik aminler, Aldehidler, Çeşitli organik maddeler, İnorganik bileşikler

elektronik sigara kanser yapıyor mu?


Farklı sanayi dallarında çok yoğun olarak kullanılan bu maddeler kansere sebep olmaktadır. Peki; elektronik sigara ürünlerinde durum nasıl? Sigarayı farklı metotlar ile bırakmayı deneyip başarılı olamayan, birçok insan için ümit kaynağı haline gelen bu ürünler tehlikeli mi? Dünyada 6-7 ülke hariç, belirli düzenlemelerle birlikte bu ürünler serbest bırakılmıştır. Elektronik sigaradan ziyade Atomizer yolu ile ısıtılıp buharlaştırılan sıvının önemli olduğu belirtilmektedir. Likit denen bu sıvıların ihtiva ettikleri maddeler sağlıklı olup olmadıklarını belirleyen şey.

Uzmanlar kaliteli likitlerin içinde sadece bitkisel gliserol (şeker hastalığı tedavisinde kullanılan bir madde), bitkilerden elde edilen doğal aroma özütleri, su ve nikotin bulunmaktadır. Nikotin ihtiva etmeyen ürünler de piyasada mevcuttur. Nikotin içermesinin sebebi ise; tiryakilerin nikotin yoksunluğu hissedip tekrar sigaraya başlamalarını engellemek. Yukarıda saydıklarım arasında kanser yaptığı veya herhangi başka bir hastalığa sebep olduğu kanıtlanmış bir madde yok.
Elektronik sigara kullanırken içe solunan şey duman değil; buhardır. Kaliteli bir likit ile oluşan buhar sağlığa zararlı değildir. Bu dünya sağlık örgütü ve başka sağlık kuruluşları tarafından da tasdik edilmiştir. FBA’da bu ürünlerin satışına izin vermiştir.

elektronik sigara


Kısaca özetlemek gerekir ise; elektronik sigara ile birlikte kullanılan likitin kaliteli olması önemlidir. Kaliteli bir likit içerisinde sadece zararsız ve doğal maddeler bulunur. Sigara bıraktırmadaki başarısı ise hiç küçümsenecek gibi değil. Açıklanan rakamlara göre elektronik sigara kullanan insanların neredeyse %60’ı sigarayı bırakmış. Zaten sigarayı bırakmak başlı başlına sağlıklı bir durumdur.

Elektronik Sigara Başka Hastalıklara Sebep Oluyor Mu?


Bugüne kadar her hangi bir hastalığa sebep olduğu yönünde hiçbir akademik çalışma yoktur. Yıllardır süren çalışmalar hastalıklara sebep oluyor şeklinde bir sonuç çıkarmak için yetersiz. Araştırmalar ilerledikçe bu konuda daha net bilgilere de sahip olmuş olacağız. Büyük sigara üreticilerinin çoğunun bu sektöre girmesi veya girmeye hazırlanması boşuna olmasa gerek. İlk zamanlar bu firmaların da etkisi ile epey direniş ile karşılaşan elektronik sigara, artık neredeyse tüm ülkelerde satılmaktadır. İnsanların ortak iradesi sigara üreticilerinin baskılarını yenmiş gibi görünüyor.

2 yorum: